Ιουλίου 27, 2011

Βόρειο Σέλας: Το Ουράνιο Τόξο της Νύχτας!

Η Aurora Borealis είναι μια ακριβοθώρητη και απρόβλεπτη κυρία, γεμάτη εκπλήξεις: δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε και πού θα κάνει την εμφάνισή της, αλλά όταν το κάνει, τα φώτα του Βορείου Σέλας είναι μια εμπειρία σχεδόν μυστικιστική που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Κάθε εμφάνισή της είναι μοναδική. Συχνά μοιάζει με κουρτίνα από φώτα, η σαν καπνός που διασχίζει σαν ζώνη τον ουρανό. Τα χρώματα είναι φωτεινό πράσινο με ρόζ τελείωμα στην ουρά, ακόμα και με ένα βαθύ μωβ πυρήνα..

Όπως είναι φυσικό, το θεαματικό αυτό φυσικό αυτό φαινόμενο ενπενευσε μύθους και θρύλους των Σάμι και των Βίκινγκ. Οι πολικοί εξερευνητές το εξύμνησαν και η σύγχρονη επιστήμη ερμήνευσε την πραγματικότητα που είναι εξίσου εντυπωσιακή : είναι το φως του ήλιου που κρύβεται πίσω από του χρωματικούς σχηματισμούς και το Βόριεο Σέλας! Κατά την διάρκεια μεγάλων ηλιακών εκρήξεων και εκλάμψεων, μικροσκοπικά σωματίδια εκσφενδονίζονται από τον Ήλιο στο βαθύ διάστημα. Συναντούν το μαγνητικό πεδίο της γης και συγκεντρώνονται γύρω από τον Βόρειο Πόλο όπου αλληλεπιδρούν με τις ανώτερες στοιβάδες της ατμόσφαιρας της γης και απελευθερώνουν ενέργεια, η οποία σχηματίζει αυτά τα φώτα. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει περίπου 100 χλμ. πάνω από τα κεφάλια μας!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ

Το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι η εποχή κατά την οποία έχουμε περισσότερες πιθανότητες να δούμε το φαινόμενο αυτό. Συγκεκριμένα, τέλος φθινοπώρου έως αρχές της άνοιξης (21 Σεπτεμβρίου - 21Μαρτίου) και τις ώρες μεταξύ 18.00 έως 01.00.

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες παίζουν πρωτεύοντα ρόλο: Τον Οκώβριο και το Νοέμβριο η ατμόσφαιρατείνει να είναι υγρή, τον Δεκέμβριο οι μέρες είναι μικρότερες και η ατμόσφαιρα πιο ξηρή και χιονισμένη(πολικές νύχτες) και ο ουρανός είναι πιο καθαρός. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι μέρες είναι λίγο πιο μακριές και τα απογεύματα οι πιθανότητες να δούμε τα φώτα είναι καλές. Δεν υπάρχει εγγύηση όμως: κάποιες εβδομάδες τα φώτα κάνουν την εμφάνισή τους αρκετές φορές κατά την διάρκεια του απογεύματος με φανταστικά σχήματα και χρώματα, ενώ άλλες περιόδους υπάρχει αρκετή χιονόπτωση ή απλά δεν είναι ορατά. Αν υπάρχει κάποιος κανόνας είναι ότι όσο περισσότερες μέρες μείνουμε, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να τα δούμε.

ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ

Όσο όμορφη και αν είναι η πανσέληνος ή οι πόλεις με τα φώτα κατά την διάρκεια της νύχτας, τα φώτα του Βόρειου Σέλας είναι πιο χλωμά δίπλα στον ανταγωνισμό και επομένως λιγότερο αισθητά. Θεωρητικά, ολόκληρη η Νορβηγία και η Φινλανδική Λαπωνία απολαμβάνουν αυτή την θέα, αλλά στη νοητή γραμμή πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, και στις δύο επικράτειες, είναι τα πιο καλά σημεία. Ειδικά στα νησιά Λοφότεν η ζώνη του Βορείου Σέλας διαπερνά τον νυχτερινό ουρανό και απλώνεται ως το Βόρειο Ακρωτήρι. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή από τα Λοφότεν μέχρι το Βόρειο Ακρωτήρι αποτελούν την πιοιδανική τοποθεσία. Ακόμα όμως και από το Tromsø μπορείτε να τα δείτε τα ίδια φώτα, από άλλη όμως οπτική γωνία ! Ο πιο ξηρός καιρός προσφέρει τον πιο καθαρό ουρανό και – στατιστικά- τις περισσότερες πιθανότητες να δει κανεις το Βόριεο Σέλας.

Η υπομονή είναι ουσιώδης αν ονειρεύεστε να δείτε τα φώτα του Βορείο Σέλας γιατί είναι αποκλειστικά υπόθεση της φύσης και η επιστήμη δεν μπορεί παρά να παίξει το παιχνίδι του κρυφτού! Μέινετε στην περιοχή μία εβδιομάδα τουλάχιστον και αν είστε τυχεροί, θα ανταμειφθείτε, εκτός και αν ξαφνικά ο ουρανός αποφασίσει να φέρει σύνεφα και κακλύψει την θέα. Καλή Τύχη λοιπόν! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου