Αυγούστου 02, 2011

Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου: Νύχτα δίχως νύχτα!


Η ‘Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου’ είναι μία φράση που αποτελεί λογοτέχνημα προς τιμήν της Ιαπωνίας. Η Χώρα του 'Ήλιου του Μεσονυχτίου’ αφορά ένα πραγματικό ατμοσφαιρικό και αστρονομικό φαινόμενο των περιοχών πλησίον του Βόρειου και Νότιου πόλου, της  Σκανδιναβίας (κυρίως στον Αρκτικό Κύκλο), της Ανταρκτικής και  του Καναδά.

Οφείλει την ύπαρξή του στην κλίση του άξονα της γης...
...που κατά την ελειπτική περιστροφή της  επιτρέπει  στον ήλιο να είναι ορατός  για μεγαλύτερα διαστήματα. Στην περιοχή του Βόρειου Πόλου (στον Αρκτικό Κύκλο), το φαινόμενο  αυτό λαμβάνει χώρα στην μέγιστη έκτασή του κατά το θερινό ηλιοστάσιο (περίπου 22 με 16 Ιουνίου), οπότε και ο Ήλιος είναι ορατός ακόμα και τα μεσάνυχτα, ενώ στις περιοχές του Νότιου Πόλου (Ανταρκτική) αντιστρόφως (περίπου 22 Δεκεμβρίου).

Στην Σκανδιναβία, η διάρκεια του φαινομένου εξαρτάται από το πόσο Βόρεια βρισκόμαστε στη Νορβηγία (Nordland  - Finnmark), στην Φινλανδική Λαπωνία, στη Σουηδική Λαπωνία και στη Γροιλανδία της Δανίας.  Συγκεκριμένα στην παράκτια Νορβηγία ο ήλιος δεν δύει ως εξής (ξενικώντας με κατεύθυνση από τον Βορρά προς το Νότο):

  • στον Βόρειο Πόλο (Longyearbyen - Svalbard) ο ήλιος ανατέλει στις 20 Απριλίου και δύει.. στις 20 Αυγούστου (μία μόνο φορά κατά την διάρκεια του έτους), δίνοντας στη συνέχεια την θέση του στο αντίθετο φαινόμενο της Πολικής Νύχτας,
  • Χάμμερφεστ (Hammerfest): 16 Μαίου - 27 Ιουλίου
  • στο Βόρειο  Ακρωτήριο από τις 14 Μαϊου έως τις 29 Ιουλίου,
  • στο Τρόσμο (Tromsø) που είναι η Πύλη της Αρκτικής από τις 20 Μαϊου έως τις 22 Ιουλίου
  • στο Σβόλβαερ (Svolvær), στα νησιά Λοφότεν από τις 28 Μαϊου λεως τις 14 Ιουλίου
  • στο Μπόντο (Bodø) από τις 4 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου.
Η αληθινή μαγεία του Ήλιου του Μεσονυχτίου όμως δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο κατά την οποία ο ήλιος δεν δύει καθόλου, αλλά στην ομορφιά του φωτός που επιμένει τινάζοντας τις αχτίδες του στο τοπίο την περίοδο που ακολουθεί, μικραίνωντας σε διάρκεια τις μέρες αργά και σταδιακά, μέχρι που αντιστρέφεται και φέρνει την πολική νύχτα του Χειμώνα.

Η πιο ιδανική περιοχή για το φαινόμενο είναι  τα Νορβηγικά Φιόρδ που συνδυάζουν το φως, την θαυμάσια ακτογραμμή, δραμματικές βουνοκορφές και γραφικά ψαρονήσια. Στο Βόρειο Ακρωτήρι (NordKapp), το βορειότερο σημείο όχι μόνο της Νορβηγίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, οι ταξιδιώτες βιώνουν ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό κοιτάζοντας από τον γκρεμό που υψώνεται 308 μέτρα πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, με θέα το φως...

Αιχμαλωτίστε αυτή τη μεγαλειώδη εμπειρία στη Νορβηγία!!!
6 Σεπτεμβρίου 2011
Καλοκαίρι 201

Βόρειο Ακρωτήρι & Νησιά Λοφότεν! 7 μέρες ΝΕΟ!!!Νορβηγία, 7 μέρες: Όσλο, Bodø, Β. Ακρωτήρι, Tromsø, Kirkenes, Ελσίνκι! ΝΕΟ!!!Νορβηγία, 7 ημέρες Όσλο, Μπέργκεν, Ålesund, Trondheim! ΝΕΟ!


Σχετικά Βίντεο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου